Sve Impuls

Izbjegnite greške

© Fischer Group

#IMPULS | Izbušene rupe se odlamaju, premašuju najveću dopuštenu veličinu i povećavaju se svakim pokušajem zavrtanja, a prikladna tipla odjednom više nikako ne drži? Uzrok su često tipične greške u primjeni. Ukoliko nam nije poznata zidna konstrukcija, koristit ćemo Fischer Duopower tiplu. Inteligentna dvokomponentna tipla je namijenjena za pričvršćivanje u svim materijalima, što omogućava široko područje primjene samo jedne tiple.

Rupa nije dovoljno duboka

Ako je dubina izbušene rupe premala, vijak će se uskoro naći na dnu rupe, te može puknuti ako nastavite da ga okrećete. Navedeno treba izbjeći pod svaku cijenu. Osnovno pravilo je: promjer izbušene rupe treba da se podudara sa veličinom tiple. Pritom, vijak se mora moći dovoljno duboko uvrnuti. Da bi se to postiglo, vijak mora biti dulji od tiple i debljine dijela kojeg pričvršćujete. 

Prekratka tipla

Posebno je važno odabrati odgovarajući alat kojim će se rupa izbušiti i postaviti tipla. Udarna bušilica važi za univerzalan alat dok se kod tvrdog betona treba koristiti i čekić bušilica. – Suprotno od slučaja kada  su u pitanju drugi materijali poput perforirane cigle. Ukoliko se tad radi sa čekić ili udarnom bušilicom, drastično se smanjuje nosivost.

Pogrešna metoda bušenja

Struktura zida nije uvijek poznata, pogotovo kod unajmljenih stanova. Ko ipak želi nešto pričvrstiti na zid, najbolje je prvo izvršiti probno bušenje. Na taj se način, na osnovu prašine koja se stvara bušenjem, može prepoznati o kojem građevinskom materijalu se radi. Važno je znati da se buše nosivi materijali. Česta greška je pričvršćivanje u gipsu ili nenosivoj podlozi. Stoga je bolje unaprijed odrediti potrebnu duljinu tiple kako bi se mogla sigurno usidriti u noseću podlogu. 

Pogrešna primjena hemijskih tipli

Majstori već dugo koriste injekcione sisteme. Kada ne potroše cijelu kartušu, rado okrenu mješalicu i zatvore kartušu. Zbog toga se za kanal može zalijepiti učvršćivač. Pri narednoj upotrebi, istisne se samo sredina. Kasnije se proizvod više ne može stvrdnuti te čak ni nakon dužeg čekanja se u njega ne može usidriti. Injekcioni mort se može duže koristiti sve dok se skladišti na dovoljno tamnom i hladnom mjestu. 

Korišteno svrdlo

Ostalo vam je samo da pričvrstite ogledalo na betonski zid. Svrdlo već izgleda poprilično istrošeno ali novo još uvijek ne dolazi u obzir. Oprez: Ako radite s jako istrošenim alatima, imat ćete poteškoća s postavljanjem sidra, posebno u betonu ili u slučaju da dođete do armature - tipla/sidro se ne može postaviti dovoljno duboko i stršit će iz rupe.

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

 

( )