Sve U praksi

Rock zvijezde na turneji

© Zeppelin Nightliners, istock/Lux_D

#U PRAKSI | Poznate su vam muzičke zvijezde poput Mariah Carey, Charlie Watts, Alice Cooper ili Pearl Jam? On ih također poznaje, ali lično! Austrijski poduzetnik Christian Weidenholzer je prije skoro 10 godina osnovao firmu „Zeppelin Nightliners GmbH“ i od tada vozi međunarodne pop i rock veličine širom Evrope. Kriza vezana za virus Covid-19 je snažno pogodila firme koje zavise od manifestacija i događaja, a ovdje još uvijek ne nedostaje optimizma - pogotovo kod šefa.

„Pink as a Panther“ je bio naziv benda Christiana Weidenholzera u ranim 2000-im godinama. Tada vrlo motivisan kupuje stari poštanski autobus i u vlastitoj režiji isti preuređuje u bendovski bus. Upravo to je bio početak jednog uzbudljivog i uspješnog puta o kojem je mogao samo sanjati. Ko u muzičkoj industriji želi zarađivati kao rock zvijezda, u normalnim uslovima je potreban dobar kapacitet pluća, dobra muzika, sreća i prije svega jaki nervi ili druge dobre ideje.

Neočekivana svakodnevnica

Strastven hobist Christian na početku nije bio svjestan gdje će ga ovo putovanje odvesti. Njegova kreativnost i Tourbus napravljen u vlastitoj režiji su postupno postali izvor prihoda. Za prvi napravljeni bus su se sve češće interesovali drugi bendovi i koristili ga. Ovakav razvoj događaja nije bio očekivan, ali je rado prihvaćen. Za ove svrhe je položio vozački i za kategoriju autobusa, nakon čega je umjesto na bini, Christian stajao skriven u pozadini i besprijekorno se brinuo o logistici superzvijezda.

Konstatantan razvoj

Christian je 2008. godine kupio prvi dvospratni autobus. Unutrašnjost je u potpunosti preuređena i adaptirana da zadovoljava zahtjeve jednog busa za turneju. „Zeppelin Nightliners“ su obezbijedili bus sa 16 mjesta za spavanje u gornjem dijelu, jednim „lounge“ prostorom naprijed i jednim nazad, barom i naravno vozačem. U međuvremenu, flota je narasla i broji šest autobusa, a jedan je u pripremi.

U normalnoj godini, ljetnim mjesecima su svi busevi rezervisani od strane međunarodno poznatih umjetnika koji žele diskreciju i ugodan luksuz na svojim turnejama. Kao „Green Events“ ovlašteni pružatelj usluga, „Zeppelin Nightliners“ veliku pažnju posvećuju održivosti i zaštiti okoline. Najviši standardi emisije štetnih gasova, staklo umjesto plastike kao i električnom energijom napajana klima minimiziraju uticaj na okolinu.

Kreativnost i timski rad

U timu vlada porodična atmosfera. Firma je podržana zajedničkom kreativnošću, dobrim raspoloženjem, zanimljivim ličnostima i pozitivnim duhom. Svi uposlenici rade kao jedna cjelina, ali i dalje se pojedinac može uvijek istaknuti. Tim je isplanirao kompletno unutrašnje uređenje autobusa, nakon čega je plan sproveden do najsitnijih detalja. „Schachermayer Webshop je ovdje od velike važnosti za nas. Laptop stoji na zajedničkom kuhinjskom stolu i Webshop je uvijek otvoren. Na taj način, svako od nas po potrebi može odmah napraviti narudžbu i dobiti tražene artikle već sljedeći dan“, objašnjava Christian Weidenholzer oduševljen svakodnevnom rutinom. 

Eventwide

Pored autobusa, Christian se također bavi iznajmljivanjem namještaja "Eventwide" na temelju franšize. Oba posla se odlično nadopunjuju u normalnim vremenima i nude infrastrukturu i ugodan ambijent na mnogim poljima. Nakon što su se obje firme uspješno pozicionirale u sektoru organizacije događaja kao što su koncerti i turneje, aktuelna Korona kriza je dvostruko pogodila Christianov tim. Direktor firme se odlučio na značajna kreditna sredstva kako bi učinio sve da zadrži svoje radnike – prave ljudske vrijednosti posebno se ističu u kriznim vremenima. 

VIŠE INFORMACIJA: Zeppelin Nightliners

 

( )