Sve U praksi

AinDubai

© aindubai.com

#U PRAKSI | Točak možda nije ponovno izumljen u Dubaiju, ali je veći i viši od bilo kojeg drugog: opservacijski točak Ain Dubai svjetski je rekorder i znamenitost Bliskog istoka. Pričvrsna tehnika i sistemska rješenja Fischer osiguravaju stabilnost panoramskog točka na otoku Bluewaters. Nakon nakupine nekoliko hiljada tona pijeska i brojnih novoizgrađenih apartmana i hotela, umjetni otok Bluewaters u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio je spreman za superlativan projekt. Svoje prve posjetitelje Ain Dubai je primio u oktobru 2021.

U panoramskom ili točku za razgledanje, do 1.750 putnika može istovremeno uživati u prekrasnom pogledu na obalu do marine Dubai. Nova znamenitost Bliskog istoka istovremeno je i turistička atrakcija i mjesto susreta za uživanje u zalascima sunca, zabavi i privatnim proslavama. Na najvišoj točki posjetitelji su na više od 250 metara nadmorske visine. Za usporedbu: turistička atrakcija London Eye visoka je samo 135 metara. Tokom rotacija, od kojih svaka traje oko 38 minuta, iz jedne od klimatiziranih kabina možete uživati u znamenitostima poput Burj Al Arab, Burj Khalifa i otoka Palm Jumeirah. 

Graditelj ovog projekta je Dubai Holding, investicijska firma s uredima u 13 zemalja i više od 20.000 zaposlenih u deset ključnih sektora: nekretnine, ugostiteljstvo, slobodno vrijeme i zabava, mediji, informacijska i komunikacijska tehnologija, dizajn, obrazovanje, prodaja, proizvodnja, logistika i nauka. „Uspjeli smo uvjeriti naše klijente profesionalnim inženjerskim uslugama u područjima planiranja, izrade prototipa i obuke o proizvodima“, kaže Yazan Almasri, voditelj firme Fischer u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. „Ali naša sigurna i u isto vrijeme ekonomična rješenja, kao i povjerenje diljem svijeta u naš brend bili su presudni za narudžbu.“ Za postavljanje baze panoramskog točka korišteni su različiti fasadni i instalacijski sistemi kao i čvrsti Fischer pričvrsni elementi. Fischer pričvrsna tehnika i sistemska rješenja čvrsto povezuju osnovne ploče sa čeličnim profilima. U šupljim pločama Fischer univerzalni mort FIS V, zajedno s odgovarajućim komponentama sistema, čvrsto je usidrio dodatne dijelove u pod. Prilikom umetanja anker šipke, Fischer sidrena čahura osiguravala je raspoređivanje žbuke tačno tamo gdje je potrebna i stvaranje optimalnog priključka u komorama građevinskog materijala. Kod postavljanja čelične konstrukcije „podkonstrukcije panoramskog točka“ u betonu je korišteno Fischer sidro FAZ II. 

Za pričvršćivanje noseće konstrukcije korišten je modularni Fischer univerzalni sistem vodilica FUS. Sa svojim pametnim prohodnim spojevima, montažne vodilice ili profili omogućuju brzo i jednostavno pričvršćivanje povezanih dijelova sistema, kao što je FCN Clix M klizna matica za montažu cijevnih obujmica s Fischer navojnim šipkama i U-maticama. Druga komponenta sistema uključivala je univerzalni UWS kutni nosač. S univerzalnim nosačem WK 100, FUS montažne vodilice su spojene na osnovu za sidrenje s FCN Clix P vijkom i kliznom maticom, te je noseća konstrukcija dodatno ojačana i stabilizirana. Fischer fasadni sistemi također su korišteni za pričvršćivanje cementnih građevinskih ploča na Fischer sekundarnu konstrukciju. 

„S globalnim partnerom kao što je Fischer grupacija, svi koji su uključeni u izgradnju uvijek se mogu osloniti na brzu tehničku podršku, bez obzira na lokaciju gradilišta“, naglašavaju u firmi Fischer. „Ne ograničavamo se samo na prodaju proizvoda i sistema, već svojim klijentima nudimo i sveobuhvatnu uslugu. Svakim projektom upravlja profesionalni tim koji prati kupce i partnere kroz sve faze izgradnje od početka do uspješnog završetka projekta.” 

Usluge stručnjaka za pričvršćivanje uključuju savjetovanje i predodabir prikladnog sistema i rješenja za pričvršćivanje kao i sveobuhvatnu podršku pri dimenzioniranju, poštivanju ugovora, montaži na licu mjesta i pregledu projekta kako bi se osigurala kvaliteta i poštivanje rokova.

WEB KATALOG: Više informacija o Fischer proizvodima

Više informacija: aindubai.com

( )