Sve Impuls

Fascinantna drvena konstrukcija

Tradicionalna gradnja drvetom ima dugu historiju. © istock/jhorrocks

#IMPULS | Drvene konstrukcije fasciniraju ljude već dugo vremena. Još prije 2400 godina su stari Kelti gradili kompleksne drvene konstrukcije. Neke značajne građevine izvedene su u keltskom selu Mitterkirchen (Austrija) tadašnjim materijalima i alatima. Ovdje arheologija oživljava i umjetnost povezivanja drva impresivno je realizirana u sklopu projekta „Herinnenhalle“.

U Mitterkirchen muzeju na otvorenom, vrijeme Kelta je rekreirano eksperimentalnim arheološkim projektom. Posjetioci mogu doživjeti na koji način su tadašnji stanovnici konstruisali svoje kuće koristeći samo najjednostavnija oruđa. Mnogi stolari starog kova iz purističkih razloga često i danas rade bez umjetnih ili dodatnih pomagala. Svi spojevi su učvršćeni trnovima ili sličnim tehnikama spajanja. Ovakvi, tzv. stolarski spojevi su danas dodatno osigurani vijcima ili ekserima. Ovaj dodatni pribor tada nije bio na raspolaganju. 

Moderan pristup

Nova Herrinnenhalle u muzeju na otvorenom u Mitterkirchenu impresivno je izgrađena u tradicionalnom stilu i tamo joj se mogu diviti svi zainteresirani.  Vrijeme je novac – ova istina je prevladala i kod tesara. Budući da takozvane mehaničke veze u inženjerskom stilu sa sidrima, tiplama, kukama i spojnicima imaju jednu glavnu prednost: štede vrijeme. Na ovaj način su moderni dodatni alati efektivan metod kako bi se ubrzao proces proizvodnje, a samim tim i značajnu ekonomsku prednost.

WEB KATALOG: Više informacija o Pitzl proizvodima

Preuzmite brošuru Drvene konstrukcije i gradnja 2021

 

( )