Sve Impuls

Industrijski dizajn - oštar i robustan

© Blanco

#IMPULS | Veliki gradovi se bave urbanim ozračjem: njihovu sliku oblikuju široke ulice, puno betona, staklenih pročelja i funkcionalan dizajn. Industrijska kultura je čvrsto ukorijenjena u ovoj slici. Kao rezultat toga, ubrzo se našla i u dizajnu interijera. Ako još danas želite doživjeti ovaj urbani ugođaj, odlučite se za industrijski stil prilikom uređenja svog interijera. Ovdje ćete pronaći inspiraciju za stvaranje funkcionalnog industrijskog dizajna za vaš dom i kuhinju.

Industrijski stil nastoji kombinirati što više funkcija u jednoj prostoriji. U potkrovljima, dnevni boravak, prostor za spavanje, kuhinja i trpezarija su spojeni, dok je konvencionalni raspored interijera razbijen. Kuhinje se obično sastoje od otoka u sredini stambenog prostora. Tik do njega je veliki trpezarijski stol, postavljen pod reflektorima ili industrijskom rasvjetom. Materijali korišteni za podove i zidove zauzimaju centralno mjesto u industrijskom stilu. Podovi su obično neobojeni beton ili stare, nepolirane pločice. Zidovi se obično ostavljaju u izvornom stanju. Zbog toga se neobrađeni zid mjestimično vidi ili malter daje zidu grubu teksturu. Takva nesavršenost je poželjna, jer prostoru daje karakter. To znači da raskošni ukrasi i dodaci nisu potrebni jer bi umanjili efekat prostora. 

Savjet: Blanco Silgranit sudoperi u crnoj boji postavljaju sjajne naglaske u industrijskom stilu. Ako vam je to previše, možete isprobati i Silgranit sudoper u alu metalik, kamen sivoj ili antracit boji.

Savjeti za uvođenje industrijskog stila

  • Ostavite stvari nedovršene: goli zidovi od cigle razbijaju sliku glatkih betonskih zidova.
  • Hrđasto crvena, siva, tamna i svijetlosmeđa odlučujući su elementi boja, dok tonovi poput smeđe, antracit i crne upotpunjuju stil.
  • Kombinacija metala i punog drva karakterizira namještaj – robustan i izdržljiv. Tradicionalni metali poput nikla, mesinga, bakra ili bronce naglašavaju nostalgični dodir.
  • Upotrijebite vintage i DIY („uradi sam”) namještaj: Euro palete se mogu pretvoriti u kauč, teška vrata mogu poslužiti kao trpezarijski stol, a klasične stolne svjetiljke osvijetlit će vaš prostor za učenje.
  • Savremena interpretacija industrijskog stila je neprilagođena i ležerna – autentična i udobna.

Osnove industrijskog dizajna

  • Klonite se uzoraka: cvjetni ili morski uzorci, šareni zidovi i svijetli ukrasni komadi su neprihvatljivi.
  • Izbjegavajte drveni namještaj: industrijski dizajn je suprotnost seoskom stilu sa svojim toplim tonovima i prirodnim materijalima. Drvenom namještaju ovdje nije mjesto.
  • Nemojte se odlučiti za staklene kuhinjske ormariće: posuđe, lonci, kuhinjski pribor i priručna sredstva za čišćenje neka ostanu izvan vidokruga.
  • Izbjegavajte dodatke koji nemaju nikakvu funkciju: ukrasne predmete koristite vrlo umjereno. Za opuštanje atmosfere može se upotrijebiti nekoliko slika velike veličine ili neonski natpis vintage izgleda. Ne treba vam ništa više od toga.

Napustite suvišne detalje

Još jedna prednost industrijskog stila je što nije potrebno naporno ukrašavanje i pozicioniranje pribora, što vam štedi vrijeme. Uostalom, ako nešto nije potrebno, to jednostavno izostavite. U tom smislu, industrijski izgled također je vrlo održiv stil življenja.

WEB KATALOG: Blanco sudoperi i slavine

WEB KATALOG: Elica nape

( )