Sve Impuls

Pravilno ljepljenje

Pravilno nanošenje ljepila igra vrlo bitnu ulogu.

#IMPULS | Našem odjelu za hemijsko-tehničke proizvode se uvijek iznova postavlja isto pitanje: Na koji način pravilno zalijepiti npr. jednu veliku površinu? Tankim linijama ljepila, samo na rubovima površine ili ljepilo nanijeti tačkanjem? Za Vas smo spremili odgovor pri korištenju jednokomponentnih ljepila iz kartuše (hibrid, akril ili PU).

Naš specijalistički odjel savjetuje ljepljenje ogledala na većim površinama nanošenjem linija sa razmakom. Stručnjak Ralph Raninger objašnjava zbog čega: „Ova metoda omogućava cirkulaciju vlage iz zraka putem koje će se proizvod jednomjerno stisnuti unutar 24 sata. Ovo je ispravna metoda kod ljepljenja ogledala, fasada ili većih površina. Naši eksperti ne savjetuju nanošenje ljepila u krivudavoj liniji, jer je na taj način stvrdnjavanje neravnomjerno. U „džepovima“ se može skupiti vlaga, što će uticati na to da ljepilo dugo vremena ostane svježe i nestvrdnuto“, nastavlja Ranzinger.

Također nije optimalna ni varijanta „više je više“ kada nanesete ljepilo na cijelu površinu. Zbog pretjerane količine i gustoće ljepila, vlažnost iz zraka ne može doprijeti do većeg dijela ljepila, tako da se ljepilo u unutrašnjosti neće stvrdnuti. Savjet stručnjaka: ljepilo razdvojite sa nazubljenom lopaticom.

Pri ljepljenju izolacionih ploča često se PU pjena nanosi kao okvir sa tačkama. Ranzinger: „Rub ljepila se stvrdnjava pomoću vlage iz zraka i tako stvara barijeru, kroz koju se tačke u unutrašnjosti ne mogu stvrdnuti.“

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )