Sve U praksi

Projekat Tiny House

Transport do krajnjeg odredišta. Kuća se jednostavno može prevesti na prikolici tegljača. © SCH

#U PRAKSI | Student poslovne administracije Gregor Reinthaler iz Gornje Austrije voli napustiti dobro utabani put kako bi ostvario sebe i svoje ideje. Već godinama je fasciniran temom „Tiny House (malena kuća)“ i nakon nekoliko preliminarnih rasprava, odluka je pala – ja to želim napraviti!. Gregor je čovjek od djela, a ne velikih riječi. Na pauzi između kraja dodiplomskog studija i početka master studija je svojim vlastitim rukama napravio jednu „Tiny House“.

Dok su se ostali studenti poslije diplome jedino brinuli o zabavi, Gregor je bio u potrazi za odgovarajućom halom, mogućnostima finansiranja, i planom provedbe projekta „Tiny House“. Njegov plan: Napraviti kuću te nakon toga je izdavati kao hotelsku sobu putem platforme „Wohnwagon“.  Za 140 eura možete prenoćiti u izvanrednoj hotelskoj sobi. Nakon nekoliko upita o finansiranju, Hausbank je napokon utvrdila da je plan dobar i finansiranje je osigurano.

Nezavisnost

„Wohnwagon“, mlada firma iz Donje Austrije je tu da promijeni budućnost stanovanja. Filozofija samodostatnog životnog prostora i najveće moguće nezavisnosti otvara nove vidike i temelji se na radosnom svođenju na najvažnije. Više slobode  kroz manje potreba. Zatvoreni ciklusi, prirodni, lokalni građevinski materijali kao i nezavisnost i fleksibilnost vjerovatno su glavni argumenti za kupnju "Tiny House".

Održiva gradnja

Gregoru Reinthaleru se odmah svidio ovaj koncept i zato je započeo vlastiti projekt "Tiny House" u saradnji sa „Wohnwagon“. Nosiva konstrukcija dolazi iz lokalne firme kao i neophodni know-how. U budućnosti, mladi idealisti će također biti odgovorni za marketing, izdavanje i rezervacije specijalne hotelske sobe. Ostatak kuće je završio u vlastitoj režiji i uz pomoć oca. U jednoj hali u Linzu, Gregor je pronašao mjesto koje je pretvorio u svoju radionicu. Od planiranih šest mjeseci, izgradnja je bila gotova za malo više od tri.

Interijer je moderno i ekološki dizajniran uz dašak Skandinavije. Čak i na malim ekstra dodacima se nije štedilo. Gregor, apsolvent poslovne administracije, je napravio klizni ormar koji se perfektno uklapa u interijer. Na skoro 35 m2  će se dodati posebno napravljen balkon, koji će nakon završne montaže kompletirati kuću.

Fleksibilnost

Udobnost i luksuz ni u kom slučaju ne smiju biti ograničeni. Sa podnim i zidnim elementima grijanja, čak i oštre zime se mogu provesti u ugodnoj toplini i ambijentu kućice. Peć na drva osigurava potrebnu energiju. Ostatak unutrašnjosti je funkcionalno i prostorno optimiziran do najmanjeg detalja kako bi se postigli najbolji mogući uslovi stanovanja u malom prostoru.

Kuća je namijenjena da se po potrebi može brzo premjestiti i na taj način jednostavno i lako promijeniti lokaciju. Tema življenja i stanovanja u vrijeme ekoloških promjena sve više dobija na važnosti. Vodeći se ovim motivima, hrabri mladi poduzetnik oslanja se na vrijednosti poput ekologije, slobode, fleksibilnosti i samodostatnosti. Pioniri i početnici poput Gregora Reinthalera održivo oblikuju svoj svijet i već pružaju odgovarajuće odgovore na pitanja iz budućnosti.

VIŠE INFORMACIJA: Wohnwagon

( )