Sve Pogled

Renesansa: kovano željezo i moderna arhitektura

#IMPULS | U vrijeme kada je težnja za individualnošću i autentičnošću u arhitekturi i dizajnu interijera u stalnom porastu, tradicionalni materijali i umijeće doživljavaju izuzetnu renesansu. Najbolji primjer je povratak na scenu kovane ograde, kako na renoviranim historijskim građevinama, tako i kod modernih konstrukcija.

Primjena kovanog željeza u arhitekturi ima dugu tradiciju, koja datira još iz srednjeg vijeka. Ali i danas se ovaj tradicionalni materijal sve više ponovno koristi zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i jedinstvenoj estetici. Sadašnji dizajni kreću se od klasičnog do modernog, s elegantnim izgledom ručno izrađenih elemenata od kovanog željeza koji savršeno nadopunjuju rustikalni trend u opremanju. Ograde od kovanog željeza posebno se učinkovito koriste u alpskom stilu, koji spaja prirodnost i trajnost. 

Renoviranje

Renoviranje historijskih građevina, na primjer, postavlja posebne zahtjeve u pogledu materijala i izrade. Ograde od kovanog željeza ovdje igraju važnu ulogu u naglašavanju i održavanju posebnog karaktera građevina. Mogućnost proizvodnje kovanog željeza prema povijesnim uzorcima ili individualnim dizajnom čini ga nezamjenjivim materijalom za restauracije. Bilo da se radi o vanjskom prostoru historijskih projekata ili o stilskim elementima u savremenim životnim prostorima, ograde od kovanog željeza nude širok izbor mogućnosti dizajna.

 

WEB KATALOG: Ograde od kovanog željeza

( )