Sve U praksi

Kuća iz 3D printera

Moderan prototip 3D printane kuće. © ICON

#U PRAKSI | Izgradite vlastiti dom za manje od 4.000 eura za 24 sata. Prema startup Icon, ovo što zvuči kao san, uskoro bi mogla biti stvarnost. Još 2018 godine dovršena je prva 3D printana kuća.

Icon je start up u građevinskoj tehnologiji iz Austina u Teksasu, koji se već tri godine intenzivno bavi temom stanogradnje i u potpunosti razmišlja inovativno. Trojici osnivača (Jason Ballard, Evan Loomis i Alex le Roux) bilo je posebno važno da se razvije način gradnje koji je pristupačniji, učinkovitiji i povoljniji. Nakon višemjesečnog istraživanja bilo je jasno da je 3D ispis najperspektivnija tehnologija koja zadovoljava njihove zahtjeve.

Printanje kuće

Prvi odobreni prototip kuće realiziran je još u jesen 2018. godine. Bungalov površine 33 m2 sa okolnom terasom djeluje vrlo moderno. Dizajn se nastavlja u unutrašnjosti. Vidljivi betonski zidovi s rebrastim površinama, tipičnim za 3D printane predmete, daju puno slobode dizajniranju. Interesantni detalji, poput zaobljenih zidova, lako se mogu implementirati u proces 3D ispisa. U idealnom slučaju ispis traje samo 24 sata. Nakon što se zidovi osuše, nakon nekoliko dana, postavljaju se prozori i drveni krov. Trenutačno su troškovi oko 9.200 EUR, a cilj startup-a je smanjiti troškove na 3.200 EUR.

CTRL+P

Naravno da izgraditi kuću s 3D printerom nije tako lako kao isprintati dokument. Za rad ovog printera potrebno je četiri do šest osoba. Kolos širine 10 i visine 3,5 metra, težak gotovo dvije tone, s odgovarajućim nazivom "Vulcan II", u željeni oblik ubrizgava posebno razvijenu kašastu betonsku smjesu "Lavabet", igra riječi lave i beton. Pisač je razvila sama firma Icon, jer standardni 3D pisači jednostavno nisu dorasli ovom zadatku. Od sada se ovi printeri mogu i naručiti.

Dobra ideja i dobra svrha

Jedan od ciljeva osnivača Icona je stvaranje pristupačnog životnog prostora za sve. U suradnji s neprofitnom organizacijom "New Story", startup trenutno gradi kuće za 50 porodica u Tabascu u Meksiku. Mnoge od tih porodica žive sa manje od dva eura dnevno i zbog nedostatka socijalnih sustava ovisne su o pomoći organizacija poput "New Story-a". Kuće u prvom 3D printanom selu s 3D su veliki korak ka boljoj kvaliteti života budućih stanovnika.

VIŠE INFORMACIJA: ICON BUILD

( )