Sve U praksi

Najljepše slike su u glavi

© Metallmax

#U PRAKSI | U podnožju veličanstvenog i idiličnog planinskog masiva Hochkönig u Austriji skrasio se majstor svog zanata koji svojom umjetnošću rada sa metalom oduševljava javnost. Max Sendlhofer je ljubitelj prirode, slobodnog duha, radoholičar i nadareni umjetnik sa metalom. Svojim malim i velikim umjetničkim djelima, skulpturama, trofejima ili slikama već godinama očarava ljude u svojoj bližoj okolini ali i šire.

Osobe poput Maxa je uvijek bilo teško svrstati u neku kategoriju. To je i kod njega već relativno rano bilo vidljivo. Odrastajući u Bischofshofen-u, prvu inspiraciju je dobio od svoje kreativne učiteljice u osnovnoj školi, a o njegovim umjetničkim stupovima mosta tadašnja dječija emisija „Mini-Zib“ je napravila poseban prilog. Sportista slobodnog duha nije bio siguran kojim putem krenuti dalje. Njegov otac je imao ideju: sin bi se trebao baviti strojarstvom, tako da je upisao bravarski zanat gdje je naučio osnove koje je dalje razvio, naučio i primijenio u svojim današnjim projektima. 

Kao bravar i metalski radnik je već rano počeo zarađivati vlastiti novac, ali je brzo primijetio da mu nešto fali kako bi istinski bio sretan i zadovoljan. Kako se život se nekad poigra sa nama, Max je, zajedno sa svojim prijateljima i majkom otišao kod astrologa koji je tada vidio kreativnu crtu koju je trebalo oživjeti. 

Usmjeravanje

Slijedeći savjet astrologa, Max je pohađao kurs slikarstva ali je brzo shvatio da to nije za njega. Uprkos tome, tada je iskoristio vrijeme kako bi napravio svoju prvu metalnu sliku koja je odmah privukla dosta pažnje i zanimanja. Sudbina je još jednom uplela svoje prste, pa je tako prijatelj kustos jedne galerije u Beču primijetio Max-ovu sliku i odmah je izložio. Od tog trenutka stvari se više ili manje odvijaju same od sebe. Honorarno je počeo da se bavi proizvodnjom slika, koje su se nizale jedna za drugom. Nakon toga su uslijedile velike skulpture koje su postale svojevrsni orijentiri u regiji Hochkönig. Tokom godina se pokazalo da može kreirati još više umjetničkih djela kako su upiti za njima rasli. I tako je uslijedio logičan korak ka samozapošljavanju, za čime do danas nije požalio. 

Iskoristiti šanse

Kada je stara elektrana Energie AG stavljena na prodaju 2011. godine, Maxu je brzo postalo jasno da će to biti njegovo mjesto kreativne realizacije i rada. Kupio je imanje, prenamijenio ga i napravio sebi savršeno mjesto inspiracije i rada te s tim odlično ukomponovao život u prirodi. Sve više upita i zahtjeva je stizalo i tako se „Metallmax“ posljednjih godina etablirao u potpunosti kao umjetnik. Sretan je zbog mnogih dobrih kupaca koji su olakšali njegov put do uspjeha. 

Svi njegovi radovi su unikatni jer, kako sam kaže: „ja ne mogu serijski raditi“. „Naravno, put do ovoga gdje sam sad, je često bio težak i nesiguran. Međutim, novac sam uvijek doživljavao kao lijepu nuspojavu koja nikad nije postala sama sebi svrhom. Mislim da je važno slijediti svoj unutarnji glas, u protivnom ćete žaliti do kraja života. Odluke u prošlosti su bile dobre i važne za moju porodicu koja je pravi izvor moje snage. Priroda je najveća inspiracija u umjetnosti. Veliki broj ideja i prijedloga crpim upravo iz prirode“. Sinu Nicu se također sviđa umjetnička svakodnevnica njegovog oca pa je i sam upisao umjetničku školu.

Više informacija: www.metallmax.at

( )