Sve Impuls

Tipovi rasvjete u modernom unutarnjem uređenju

Različita boja svjetlosti utiče na doživljaj cjelokupnog prostora. © SCH

#IMPULS | Svjetlo utiče na raspoloženje, zbog toga je važno za svaku situaciju izabrati pravo osvjetljenje. Boja svjetla je važna u planiranju i treba biti prilagođena području osvjetljenja. Moderni dizajneri interijera su svjesni važnosti prikladnog osvjetljenja svakog stambenog prostora.

Dizajn rasvjete ima ključnu ulogu u kreiranju pravog raspoloženja i u stvaranju općeg ambijenta unutarnjeg prostora. Dizajneri interijera u Schachermayeru mogu pronaći različita rasvjetna tijela koja će im pomoći u kreiranju funkcionalnog prostora na zadovoljstvo njihovih klijenata. Arhitekti i dizajneri unutarnjeg uređenja koriste nekoliko tipova rasvjete kako bi dobili odgovarajuću količinu svjetlosti za određenu prostoriju. Važno je razumjeti kada se koristi koji tip rasvjete, za koju namjenu, i koju će specifičnu potrebu zadovoljiti.

Opća rasvjeta

Opća rasvjeta je prvi tip, prvi “sloj” rasvjete koji se koristi u modernom uređenju interijera i odnosi se na osvjetljenje cjelokupnog prostora. Ovaj tip rasvjete zadovoljava osnovne potrebe za osvjetljenjem kako bi prostor postao pritupačan i kako bi se njime moglo lako i sigurno kretati. Ugradbena stropna rasvjeta u ovom slučaju zadovoljava kriterije generalnog osvjetljenja. Opća rasvjeta ponekad može biti postojeća rasvjeta ili dio novog plana osvjetljenja.

Rasvjeta za određene aktivnosti

Sljedeći tip rasvjete je rasvjeta za određene zadatke. Dizajneri unutarnjeg uređenja trebaju ustanoviti koje aktivnosti će se obavljati u svakom dijelu prostorije kako bi osigurali, prije svega prigodnu količinu svjetlosti za određene radnje, a zatim i dovoljan intenzitet svjetlosti koji je potreban svakom prostoru kojem je potrebno posebno osvjetljenje. Ovaj tip rasvjete nam omogućava da postavimo prigodno osvjetljenje gdje je to najpotrebnije, osvjetljavajući tako specifične prostore i osiguravajući dobru vidljivost za aktivnosti poput čitanja, kuhanja, presvlačenja ili pisanja zadaće. Ovdje su u fokusu prostori iznad kuhinjskih elemenata, ormarići u kupatilu, stolovi, noćni ormarići i sl. Svaki od navedenih prostora ima specifične zahtjeve za osvjetljenjem.

Dekorativna rasvjeta

Posljednji sloj savršeno dizajniranog plana rasvjete pripada dekorativnoj rasvjeti. Profesionalni dizajneri rasvjete se služe dekorativnom rasvjetom kako bi dodali dekorativne elemente i kreirali snažan vizualni utjecaj. Dekorativna rasvjeta se koristi u modernom uređenju interijera kako bi se naglasili određeni elemetni poput slika, skulptura, ulaza ili nekog arhitektonskog obilježja. Dekorativna rasvjeta često može biti unikatan dizajnerski element sam po sebi, poput elegantnog lustera ili neke druge viseće rasvjete.

Boja rasvjete

Rasvjeta i sijalice se pojavljuju u različitim bojama svjetlosti (temperaturom boje). Boje svjetla variraju od tople bijele (narančasto-žuta) do hladno bijele (plavkasto).  Vrijednosti se iskazuju u Kelvinima (K). Što je vrijednost viša, to je svjetlost više bijela. Primjer:

  • Svijeća ca. 1500 K
  • Dnevna svjetlost ca. 5000 K

Rasvjeta u Schachermayer asortimanu dolazi u različitim bojama svjetlosti:

  • 3000 K = toplo bijela, (žućkasto svjetlo) kao kod niskonaponske halogene žarulje
  • 4000 K = neutralno bijela, (bijelo svjetlo)
  • 5000 K = hladno bijela, (plavkasto bijelo svjetlo) slično dnevnom svjetlu

Prilikom izbora rasvjete za vaš dom, imajte na umu navedene tipove rasvjete koje dizajneri interijera koriste za sve prostore. Ispravna kombinacija rasvjete može upotpunosti promijeniti ugođaj i kompletan ambijent vašeg doma. U Schachermayeru možete pronaći različita rasvjetna tijela, od ugradbene rasvjete do LED traka kao i sav potreban pribor.

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )